CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN     CURSUSSEN VOOR KINDEREN     LEZINGEN     RONDLEIDINGEN     REIZEN     SCHOOLPROJECTEN     PUBLICATIES     ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

 

 

Reizen

Startpagina

 

Home     Nieuws     E-mail   

RONDREIS TUNESIE (13 DAGEN)

OP ZOEK NAAR EEN RIJK VERLEDEN

Deze volledig verzorgde 13-daagse rondreis voert u langs de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden en kunsthistorische schatten die Tunesië te bieden heeft. Het rijke culturele erfgoed van dit land werd grotendeels nagelaten door de grootmachten die de regio in de loop van de geschiedenis beheersten, zoals de Feniciërs, de Romeinen, de Byzantijnen en de Arabieren.

 

Tijdens deze reis bezoekt u in de hoofdstad Tunis de grote moskee en het beroemde Bardo-museum, met de grootste collectie Romeinse mozaïeken ter wereld. Uiteraard wordt ook Carthago aangedaan, de machtige metropool uit de oudheid, die in de legendarische overleveringen vooral verbonden werd met het verhaal van Hannibal en de volledige verwoesting van de stad door Rome. Na de val van Carthago lijfden de Romeinen het gebied in, waarna dit tot grote bloei kwam. De vele sites met Romeinse overblijfselen in Tunesië zijn dan ook indrukwekkend te noemen. Bulla Regia dankt zijn faam aan de ondergrondse, rijkelijk gedecoreerde villa’s, terwijl Dougga, met zijn tempels, theaters en badhuizen, opvalt door zijn magnifieke ligging. Spectaculair zijn ook de opgravingen in Sbeitla, waar u, behalve de goed bewaard gebleven Romeinse ruïnes, de resten van een aantal vroegchristelijke kerken en een bijzonder baptisterium bekijkt.  

 

Daarnaast bezichtigt u tijdens deze reis verschillende minder vaak bezochte, maar niet minder interessante archeologische sites, zoals het fraai aan de kust gelegen Kerkouane, het Romeinse Mactaris met een hoge triomfboog van Trajanus, en de site van Thuburbo Majus met zijn grootse capitolium. In Sousse maakt u kennis met de mooie collectie van het modern ingerichte archeologische museum, terwijl in el-Jem een bezoek aan het kolossale amfitheater centraal staat. Om de archeologische reis te vervolmaken, zijn tot slot ook het unieke Utica, de marmergroeven van Chemtou en de sites van Zaghouan, Uthina, Puppet (Hammamet) en Nabeul in het programma opgenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

HET REISPROGRAMMA VAN DAG TOT DAG  

 

DAG 1  

We vliegen vanuit Brussel naar Tunis met de lijndienst van Tunis Air. Op het vliegveld van de hoofdstad van Tunesië worden we verwelkomd door de lokale medewerker van New Isropa.

 

DAG 2  

Vandaag staat er slechts één site op het programma en dat is Carthago, ooit een van de machtigste steden van de oudheid. De stad werd in 814 voor Christus gesticht door de Feniciërs om vervolgens in drie opeenvolgende Punische oorlogen met Rome te worden verwoest. Honderd jaar na het einde van Carthago begonnen de Romeinen onder Caesar en Augustus met de wederopbouw van de stad, die ruim vier eeuwen de grootste stad na Rome was. Daarna werd de stad veroverd door de Vandalen en in de 4e eeuw door de Byzantijnen. In Carthago bezoeken we onder andere de Tophet, het heiligdom dat gewijd was aan de godheden Tanit en Baal-Amon, de Punische havens, de thermen van Antoninus, de Romeinse villa’s en het amfitheater, dat een van de grootste was in het Romeinse Rijk.

 

 

DAG 3  

We zijn vandaag de hele dag in Tunis, ‘de stad van de contrasten’. In het centrum van Tunis liggen twee werelden naast elkaar: een historische wijk, die sinds de Middeleeuwen nauwelijks veranderd is, en een moderne, mediterrane metropool. Voor de middag brengt u een bezoek aan de medina, vol oude paleizen, Koranscholen en oosterse markten die veel van hun traditionele sfeer behouden hebben. Het centrum van de medina wordt gevormd door de Zaytouna moskee, een van de belangrijkste heilige gebouwen van Tunesië. De moskee dateert uit de 9e eeuw en kent een bijzondere minaret en een fraaie binnenplaats, omgeven door schaduwrijke galerijen. Na de lunch zijn het de bijzondere stukken in het beroemde Bardo-museum die de aandacht trekken. Naast de weergaloze collectie Romeinse mozaïeken, bezit het museum een groot aantal voorwerpen uit andere perioden, waaronder een paar prachtige Punische funeraire maskers, Griekse bronzen beelden, islamitisch tegelwerk en vondsten uit het Romeinse scheepswrak van Mahdia.

 

DAG 4  

’s Ochtends gaan we naar Utica, ten zuidoosten van Bizerte. De Feniciërs stichtten hier een handelspost, die uitgroeide tot een grootse stad, met een eigen haven en een handelsvloot, die aanvankelijk aan de zijde van Carthago tegen de Grieken en Romeinen vocht. In de loop van de derde Punische oorlog koos Utica echter de kant van Rome, waardoor de stad na de verwoesting van Carthago een autonome status kreeg. Op de site brengen we een bezoek aan het archeologisch museum, dat enkele mozaïeken, sieraden en grafgiften toont. Verder zijn er op de site verschillende straten met de resten van Romeinse villa’s van welgestelde burgers te zien en werd er een unieke Punische begraafplaats blootgelegd. Na de lunch gaan we naar het schilderachtige Sidi Bou Said, dat vernoemd werd naar een 13-eeuwse heilige. De diepblauwe luiken, het siertraliewerk en de kleurige deuren van het stadje steken fraai af tegen de witte muren. Na de aanschaf van enkele souvenirs, kunt u, in een van de theehuizen, nippend aan een glas traditionele muntthee met pijnboompitten, genieten van de weidse uitzichten over de Golf van Tunis.

 

DAG 5  

Na het ontbijt reizen we van Tunis naar Bulla Regia, dat in de Romeinse tijd een van de welvarendste steden van de provincie Africa was. Bulla Regia staat vooral bekend om de villa’s die de Romeinen er in de 2e en 3e eeuw ondergronds aanlegden om zo te ontsnappen aan de zomerse hitte. Sommige villa’s bevatten nog de originele en zeer verfijnde mozaïeken uit deze periode, zoals het beroemde kunstwerk van Neptunus en zijn vrouw Amphititre, of de jachttaferelen in het zogenaamde ‘House of the Hunt’. Behalve de villa’s bezoeken we de grote thermen van Julia Memmia, diverse tempels, zoals die van Apollo en Isis, en het kleine, maar betrekkelijk goed bewaard gebleven theater. In de middag staat Chemtou op het programma. Hier zijn de overblijfselen te vinden van de Romeinse kolonie Simithas, waar nog een theater, thermen, een forum en een Romeinse brug te zien zijn. Chemtou stond echter vooral bekend om zijn steengroeven, die een donkergeel marmer leverden, dat zeer in trek was in het Romeinse Rijk. Veel vondsten die bij de opgravingen in Chemtou gedaan werden, zijn ondergebracht in het uitstekende archeologische museum op de site.

 

 

DAG 6  

Vandaag staan er drie Romeinse sites op het programma: Thuburbomajus, Zaghouan en Uthina.  Thuburbo majus ligt in een prachtige vallei in een groen, heuvelachtig landschap. De nederzetting werd in 27 voor Christus op een kruispunt van wegen gesticht door keizer Augustus. Na een bezoek van keizer Hadrianus kreeg het de status van onafhankelijk municipium en in 188 na Christus maakte keizer Commodus de stad tot een kolonie. De blikvanger op de opgraving is het prachtige capitolium met de resten van een tempel, gewijd aan Jupiter, Juno en Minerva. Verder nemen we de tijd om de tempel van Mercurius, de winterbaden, de porticus van Petronii, het huis van Neptunus en de heiligdommen van Baal en Celestis te bekijken. In Zaghouan bezoekt u een bijzondere Romeinse watertempel, die uit een fontein met twaalf nissen bestaat, en enkele waterreservoirs. Dit is de plaats waar verschillende bronnen samenkwamen en waar het 124 kilometer lange aquaduct gevuld werd, dat in de oudheid de stad Carthago van water moest voorzien. We sluiten de dag af met een bezoek aan de opgravingen van Uthina, een veteranenkolonie die gesticht werd door keizer Augustus. Op de site staat een goed geconserveerd amfitheater uit de 2e eeuw, dat plaats bood aan ongeveer 16.000 toeschouwers. Verder werden bij opgravingen in Uthina enkele Romeinse villa’s en thermen blootgelegd. Het rijkste huis, dat uit 40 kamers bestond en een particuliere badgelegenheid bezat, behoorde toe aan de familie Laberii. Hier werden prachtige mozaïeken ontdekt.

 

DAG 7  

Vandaag staat er opnieuw slechts één site op het programma: Dougga. Dit is misschien wel de best bewaard gebleven antieke stad van heel Tunesië! De stad ligt op een plateau in de bergen van Téboursouk en staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Oorspronkelijk was Dougga een Numidische stad, waarvan de bewoners een pact gesloten hadden met Rome. Onder Hadrianus verrezen er in de stad in de 2e eeuw na Christus grote openbare gebouwen, zoals het indrukwekkende theater en de goed geconserveerde tempel op het Capitolium. Maar er zijn op de site nog veel meer interessante Romeinse bouwwerken te zien. Een kleine greep uit de bezienswaardigheden: het Plein van de Windroos, de tempel van Mercurius, het forum, de triomfbogen van Alexander Severus en Septimius Severus, de tempel van Juno Caelestis, een badcomplex, openbare latrines, cisternen en niet te vergeten de resten van de vele Romeinse villa’s, zoals het huis van Dionysos en Odysseus of het zogenaamde Trifoliumhuis.

 

DAG 8  

Voor de middag gaan we naar Kerkouane, prachtig gelegen op de hoge kliffen van Cap Bon, aan de kust van Tunesië. Hier bevinden zich de resten van een Punische stad, die tussen de 6e en 2e eeuw voor Christus werd bewoond. De inwoners leefden waarschijnlijk van de visvangst en de fabricage van een kostbare verfstof, Tyreens purper. Deze verfstof werd verkregen door het verzamelen en laten rotten van een bepaald soort zeeslak (Murex) en was erg in trek bij de Romeinen voor het kleuren van de keizerlijke gewaden. Op de site zijn de resten van een groot aantal huizen te zien, waarvan de kamers zich rond een binnenhof bevinden. Veel huizen hebben een eigen badruimte met zeer goed bewaard gebleven verzonken baden! Na de lunch volgt een bezoek aan de Romeinse opgravingen van Pupput. In de 2e eeuw was dit een kleine Romeinse nederzetting. Hoewel de site onbekend is bij het grotere publiek en er van de glorie weinig rest, is de site zeker een bezoek waard. Al was het alleen maar vanwege de mooie mozaïeken die zich hier nog in situ bevinden.  

 

 

DAG 9

Het archeologisch museum in Nabeul is klein, maar bevat een interessante en gevarieerde collectie voorwerpen, die voor een groot deel afkomstig zijn uit Kerkouane en uit het antieke Neapolis. Het gaat onder andere om een paar bijzondere terra cotta beelden, Punisch aardewerk, Romeinse olielampen en schitterende mozaïeken. Na het museum staat de archeologische vindplaats van Neapolis op het programma: een kleine site met de resten van een Romeinse villa (het Huis van de Nymfen) en een zogenaamde garum-fabriek, waar de Romeinen vissaus produceerden.De saus werd gemaakt door pekel (muria) toe te voegen aan kleine vissen of door de ingewanden van vissen twee à drie maanden te laten gisten en inweken. Op de site zijn dan ook diverse grote bakken te zien, waarin dit proces plaatshad. In de middag rijden we naar Sousse, waar zich een uitstekend archeologisch museum bevindt. Hier bekijken we een aantal schitterende mozaïeken met geometrische patronen, diermotieven en mythologische voorstellingen, die zich gemakkelijk kunnen meten met die in het Bardo-museum in Tunis.

 

DAG 10  

‘s Ochtends staan de Grote Moskee en de beroemde ribat van Sousse (fort) op het programma. De moskee werd in 851, naar het voorbeeld van de moskee in Kairouan, gebouwd door de Aghlabiden. Het gebedshuis maakte met de ribat en de stadswallen ooit deel uit van de versterkingen van de stad en lijkt eerder op een vesting. Er is een grote binnenhof, het enige toegankelijke deel voor niet-moslims, omgeven door zware zuilengalerijen. Het fort dateert, net als de moskee, uit de Gouden Eeuw van de Aghlabiden en is een van de best bewaard gebleven kloosterburchten van Tunesië. Het gebouw, dat heel sober en streng aandoet, moest de haven en de stad Sousse beschermen tegen invallen. De liefhebbers kunnen de 27 meter hoge toren op de zuidwesthoek van het complex beklimmen, die ooit diende als uitkijkpunt en als baken voor het doorgeven van berichten. In de middag rijden we naar el-Jem, waar zich het op twee na grootste Romeinse amfitheater ter wereld bevindt. De geweldige ovale ruimte met stenen banken bood plaats aan 30.000 toeschouwers, die hier gladiatoren tegen wilde dieren konden zien vechten. Vlak bij het theater doen we tot slot nog een archeologisch museum aan en het zogenaamde ‘House of Africa’, een Romeinse villa uit 170 na Christus met een prachtig mozaïek van de godin Africa.

 

 

 

DAG 11  

Vandaag staat een bezoek aan de archeologische vindplaats van Sbeitla centraal. Uit inscripties is gebleken dat de stad, waarvan de Latijnse naam Sufetula luidde, gesticht werd in de tijd van keizer Vespasianus. Uit de Romeinse tijd dateren de triomfboog van keizer Diocletianus en de grote winterthermen, waarvan de vloerverwarming goed zichtbaar is. De triomfboog van Antoninus Pius vormt de toegang tot het forum. In de noordwesthoek van het forum bekijken we het Capitool, bestaande uit drie tempels gewijd aan Juno, Jupiter en Minerva. Achter het forum leidt de weg naar de restanten van enkele vroegchristelijke kerken, waaronder de St-Servuskerk en de St Vitalisbasiliek, waarvan het doopvont bijzonder goed bewaard gebleven is. Aan het eind van de dag komen we aan in Kairouan, een stad die in 670 na Christus werd gesticht en in 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst werd. ’s Avonds kunt u door de oude, ommuurde medina dwalen en de soeks verkennen, waar in de doolhof van straatjes koperen potten, parfum, hoofddeksels, sieraden, lederwaren en tapijten verkocht worden.

 

DAG 12   

De dag begint met een bezoek aan de Grote Moskee van Kairouan, die na Mekka, Medina en Jeruzalem een belangrijk bedevaartsoord vormt voor moslims. Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de 9e eeuw en heeft een indrukwekkende gebedshal met 17 beuken, die door rijen zuilen van elkaar gescheiden zijn. Vanaf de binnenplaats is de 35-meter hoge, vierkante minaret met geribde koepel goed te zien. Vervolgens staat er opnieuw een archeologische site op het programma: Mactaris. De Romeinse overblijfselen in deze plaats zijn met die van Dougga en Bulla Regia de belangrijkste van Tunesië. Een klein archeologisch museum biedt plaats aan enkele  architectonische elementen, mozaïeken en grafstèles. Direct achter het museum leidt een geplaveide Romeinse weg naar een amfitheater, een triomfboog van Trajanus, die in 116 door de bewoners aan de keizer werd gewijd, en het forum van de site. Andere bezienswaardigheden die we bezoeken, zijn de grote thermen, de zogenaamde Schola Juvenum, waar welgestelde jongeren werden opgevoed tot goede Romeinse burgers, de Punische begraafplaats en een neo-Punisch mausoleum met een piramidevormige top.

 

 

DAG 13

Na twaalf indrukwekkende dagen is het tijd om afscheid te nemen van Tunesië. We vliegen met Tunis Air van Tunis terug naar Brussel.