CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN     CURSUSSEN VOOR KINDEREN     LEZINGEN     RONDLEIDINGEN     REIZEN     SCHOOLPROJECTEN     PUBLICATIES     ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

 

 

Reizen

Startpagina

 

Home     Nieuws     E-mail   

PIRAMIDEREIS EGYPTE (10 DAGEN)

DE MYSTERIES ONTRAADSELD

Deze volledig verzorgde tiendaagse culturele reis voert u langs de belangrijkste piramides van Egypte. Deze monumentale bouwwerken, veelal massief en reusachtig in het woestijnzand gelegen, vormen voor velen nog steeds hét symbool voor de oud-Egyptische cultuur. Maar wat weten we nu eigenlijk van deze indrukwekkende bouwwerken? Zijn ze een uitvloeisel van het bewind van machtige tirannen, die hun onderdanen tot de bouw van deze grote monumenten dwongen? Of zijn de piramides misschien schatkamers, die geheime mathematische, astronomische of esoterische kennis bevatten?

 

Tijdens deze piramidereis worden onder andere de plaatsen Sakkara, Gizeh, Meidoem, Lisjt, Dasjoer en Aboesir aangedaan. Bovendien bezoekt u de piramides van Hawara en el-Lahoen, gelegen in de oase Fajoem. Op de sites is er aandacht voor de oorsprong, vormgeving en ontdekking van de verschillende bouwwerken, terwijl er, in het licht van recente opgravingen en onderzoeken, ook aandacht besteed wordt aan de functie van de piramides en de manier waarop en door wie deze bouwwerken werden geconstrueerd. Uiteraard zullen hierbij de verschillende theorieën van amateurs en piramidefanaten kritisch onder de loep genomen worden.

 

Behalve met piramides maakt u tijdens deze reis uitgebreid kennis met Islamitisch en Koptisch Cairo. Zo wordt er een bezoek gebracht aan een aantal imposante moskeeën, waaronder die van Mohammed Ali en van Sultan Hassan. Maar ook de blauwe moskee, de Ibn Tulun en de beroemde el-Ahzar-moskee staan op het programma. In de Koptische wijk van Cairo krijgt u de mogelijkheid het interieur van de zogenaamde Hangende Kerk te bewonderen en een bezoek te brengen aan het Koptisch museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Verder is er tijdens deze reis aandacht voor de architectuur van een aantal schitterend gerestaureerde Ottomaanse huizen, bezoekt u de Khan el Khalili met zijn Fatimidische stadspoorten en woont u in een prachtig gerestaureerde karavanserai een adembenemende voorstelling bij van zogenaamde soefi-dansers, die, opgezweept door hypnotiserende muziek, in hun veelkleurige rokken ronddraaien om op die manier dichter bij god te komen. Tot slot mag tijdens deze reis een bezoek aan verschillende musea niet ontbreken. Vandaar dat, naast het eerder genoemde Koptisch museum, zowel het Egyptisch museum, met zijn prachtige schatten uit het graf van Toetanchamon, het voortreffelijk ingerichte Imhotepmuseum in Sakkara als bijvoorbeeld het Gayer Anderson House en het Museo Mevlevi in het programma van de reis zijn opgenomen.

 

HET REISPROGRAMMA VAN DAG TOT DAG  

 

DAG 1

We vliegen vanuit Amsterdam naar Cairo. Op het vliegveld van Cairo worden we verwelkomd door de lokale medewerker van Isropa, die onze visa verzorgt en ons naar het hotel brengt.

 

DAG 2

We beginnen deze dag met een eerste bezoek aan het Egyptisch museum, gelegen aan het drukke Tahrirplein, in het centrum van het moderne Cairo. Van de collectie, die meer dan 100.000 objecten bevat, nemen we uitgebreid de tijd om de schatten uit het graf van Toetanchamon te bekijken. Na de lunch maakt u kennis met Islamitisch Cairo. Zo bezichtigen we de citadel: een machtige Islamitische vesting, waarvan de bouw in 1176 onder Saladin begon. Op de citadel bevindt zich de Mohammed Ali moskee, die zich kenmerkt door een indrukwekkende koepelconstructie, sierlijke minaretten en muren van albast. Vervolgens brengen we een bezoek aan de moskee van Sultan Hassan, die wel beschouwd wordt als het beste voorbeeld van Arabische architectuur.

 

DAG 3

We vertrekken we per touringcar naar Sakkara, de necropool van de oude hoofdstad Memphis, waar Nederlandse archeologen nog ieder jaar interessante vondsten doen. In Sakkara bezichtigen we de trappiramide van farao Djoser, het oudste stenen bouwwerk ter wereld. Aansluitend bezoeken we de site van farao Oenas en de graven van verschillende edellieden die zich in de buurt van hun koningen lieten begraven. Na de lunch bekijken we de voorwerpen die in het Imhotepmuseum tentoongesteld zijn. Bovendien brengen we een bezoek aan de Oude Rijks mastaba’s van vizier Mereroeka en opzichter Ti. Aan het eind van de middag dalen we af in de grafkamer van de piramide van Teti, waar we de piramideteksten van deze koning bekijken.

DAG 4  

Vandaag bezoeken we de Oude Rijkspiramide van Meidoem, die een belangrijke fase in de ontwikkeling van de koningsgraven kenmerkt. Het indrukwekkende gevaarte, dat tegenwoordig als een toren uit een berg van puin oprijst, werd waarschijnlijk door farao Hoeni als trappiramide gebouwd, maar de treden van het bouwwerk werden later, mogelijk door farao Snofroe, opgevuld en van een gladde, stenen mantel voorzien. Na Meidoem reizen we door naar Lisjt, tussen Sakkara en Meidoem, waar nog meer piramides te vinden zijn, ditmaal met een datering in het Midden Rijk. Na de lunch bezoeken we Dasjoer, waar we de knikpiramide van farao Snofroe aandoen en het architectonisch bijzondere interieur van de zogenaamde rode piramide bestuderen.

 

 

DAG 6

Na het ontbijt gaan we naar de zogenaamde Koptische wijk van Cairo, het oudste deel van de stad. De wijk ligt binnen de muren van een Romeins fort dat keizer Trajanus hier in 98 na Christus liet bouwen. Het museum, dat in 1908 gesticht werd, bevat een fascinerende collectie voorwerpen die de oorsprong tonen van de Christelijke kunst in het Midden-Oosten. Behalve het museum wordt een bezoek gebracht aan de Grieks-orthodoxe kerk van St. Joris. Bovendien kunt u zich laten verbazen door de zogenaamde ‘Hangende Kerk’, die in de negende eeuw gesticht werd en vooral bekend staat om zijn prachtige houten tongewelven, een met ivoor ingelegde iconostase en een fraai gebeeldhouwde marmeren preekstoel. ’s Middags is er tijd voor een wandeling door het Cairo van Ali Baba en Aladdin: we gaan naar de kleurrijke Khan el-Khalili bazaar. Hier bekijken we de rijzige Bab Zuweila, een van de Fatimidische stadspoorten, en bezoeken we de Blauwe Moskee, die haar naam dankt aan de prachtige blauwe Ottomaanse tegels, waarmee het heiligdom versierd werd. Om in de Ottomaanse sfeer te blijven, staan vervolgens twee gerestaureerde Ottomaanse huizen op het programma, met mooi beschilderde plafonds en enkele fraaie houten mashrabiyya-luiken. De huizen liggen vlakbij de el-Ahzar-moskee, die, na meer dan duizend jaar, nog steeds het belangrijkste religieuze centrum voor Islamitische theologie in Cairo is. Om te zien hoe een khan of wikala (een drie verdiepingen tellende herberg voor reizende kooplui) er vroeger uitzag, bezoeken we aan het begin van de avond de wikala van el-Ghouri. Via een hoge, versierde poort betreden we de binnenplaats, waar men vroeger de karavanen aflaadde, goederen opsloeg en lastdieren op stal zette. Hier wonen we een adembenemende voorstelling bij van soefi-dansers, die, gekleed in veelkleurige rokken, hun fascinerende dansrituelen tonen.

 

DAG 7  

Waan u vandaag een echte piramidoloog als u een bezoek brengt aan de site van Aboesir, enkele kilometers ten zuiden van Gizeh. De vindplaats van Aboesir kent een geïsoleerde ligging aan de rand van de woestijn, waar zich verschillende piramides, doden- en daltempels bevinden, die weliswaar kleiner en meer vervallen zijn dan die in Gizeh, maar een bezoek meer dan de moeite waard zijn! Na de middag blijven we nog even in de woestijn, als we de aan Re gewijde zonnetempels van Oeserkaf en Neweserre in Aboe Gorab aandoen. Op de site van de tempel van Neweserre zijn onder andere nog de overblijfselen van een enorme obelisk-achtige constructie te zien, die als symbool van de zonnegod diende, en een zonnealtaar, waarop offers gebracht konden worden. ’s Avonds bezoeken we het klank- en lichtspel op het Gizeh-plateau, waarbij de sfinx de geschiedenis van de piramides vertelt, terwijl deze sprookjesachtig verlicht worden.

DAG 8  

De Fajoem ligt 100 kilometer ten zuidwesten van Cairo en is de grootste oase van Egypte. Hoewel slechts weinig toeristen dit gebied bezoeken, bieden de sites in de Fajoem een aantal interessante archeologische bezienswaardigheden. Allereerst worden in Karanis (Kom Aushim) twee Grieks-Romeinse tempels bezocht, die gewijd waren aan twee lokale krokodilgoden. Na een bezoek aan de stad Medinet el-Fajoem bekijken we de tichelstenen piramide van Amenemhet III in Hawara. Met een hoogte van bijna 60 meter en een grondvlak van 105 meter in het vierkant, is het de laatste grote piramide die in Egypte werd gebouwd. Hawara werd vooral beroemd als vindplaats van de zogenaamde Fajoemportretten, welke, geschilderd op een houten paneel, in de Grieks-Romeinse tijd op vele mummies geplaatst werden. Tot slot staat de piramide van Sesostris II in el-Lahoen op het programma; een piramide die in de oudheid ‘Sesostris is stralend’ genoemd werd.

 

DAG 5  

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de wereldberoemde piramides van Gizeh. We bekijken het interieur van de grote piramide van farao Cheops en bezichtigen tevens enkele graven van edellieden, een tempel en een kleine koninginnenpiramide op de oostelijke begraafplaats. Vervolgens staat de enorme houten zonneboot van Cheops op het programma, die in een speciaal ontworpen bootmuseum bij de grote piramide is ondergebracht. De lunch wordt geserveerd in een Egyptisch restaurant bij de piramides, waar u kennis kunt maken met typisch Egyptische gerechten van goede kwaliteit. Na de middag keren we opnieuw terug naar het Gizeh-plateau voor een bezoek aan de piramides en de dodentempels van Chefren en Mykerinos. Uiteraard worden ook de steengroeve bij de piramide van Chefren, de befaamde sfinx van Gizeh, en de ernaast gelegen daltempel van farao Chefren bezocht. Tot slot rijden we naar Aboe Roasj, waar farao Djedefre zich liet begraven.

DAG 9

Vandaag bezoeken we een van de grootste en oudste moskeeën van Cairo, de Ibn Tulunmoskee. Het heiligdom werd in 879 na Christus opengesteld voor het gebed en weerspiegelt in zijn ontwerp, met gedraaide minaret, de Iraakse oorsprong. Net zo bijzonder als de Ibn Tulunmoskee is het nabijgelegen Gayer Anderson House, genoemd naar een Engelse officier en een fervent verzamelaar van antiquiteiten. Het charmante museum is ondergebracht in twee aangrenzende huizen uit de zestiende eeuw, die voorzien zijn van indrukwekkende mashrabiyya-luiken, ingelegde vloeren en marmeren fonteinen. Vervolgens staan het Amir Taz paleis, dat momenteel als cultureel centrum in gebruik is, en het nieuwe Mevlevi-museum op het programma. Na de middag brengen we opnieuw een bezoek aan het Egyptisch museum. Centraal staan nu de objecten en beeldhouwwerken uit het Oude en Midden Rijk. Zo komt u bijvoorbeeld oog in oog te staan met de indrukwekkende standbeelden van farao Chefren en koning Mentoehotep.

 

DAG 10

Na tien indrukwekkende dagen is het tijd om afscheid te nemen van Egypte. We worden per touringcar naar de luchthaven van Cairo vervoerd en vliegen terug naar Nederland.