CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN     CURSUSSEN VOOR KINDEREN     LEZINGEN     RONDLEIDINGEN     REIZEN     SCHOOLPROJECTEN     PUBLICATIES     ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

 

 

School-

projecten

Startpagina

 

Home     Nieuws     E-mail   

LES 3  DE OUD-EGYPTISCHE GODSDIENST

 

In deze les staat de oud-Egyptische religie centraal. De godsdienst maakte een zeer belangrijk deel uit van het leven van de oude Egyptenaren. Op bevel van de farao’s werden in het hele land voor de verering van de verschillende godheden bijvoorbeeld vele tempels gebouwd, waarin offers gebracht werden.

 

Na de lezing kunnen de leerlingen ter verwerking van de leerstof een keuze maken uit verschillende opdrachten.

 

De Egyptische godheden konden verschillende verschijningsvormen hebben, zoals de gestalte van een dier, een menselijke gestalte (waarbij de goden meestal een kenmerkend attribuut hebben), de gestalte van een mens met de kop van een dier of een hybridische gestalte (bastaard). De leerlingen tekenen een aantal Egyptische goden en godinnen. Daarbij is het uiteraard belangrijk dat de kenmerkende eigenschappen en/of attributen aanwezig zijn. Onder de tekeningen wordt in het hiërogliefenschrift de naam van de verschillende godheden geschreven. Vervolgens wordt aan de leerlingen gevraagd een nieuwe god of godin aan de oud-Egyptische godenwereld toe te voegen door deze te tekenen en te beschrijven. Hoe ziet de nieuwe godheid eruit? Welke eigenschappen heeft de nieuwe god of godin? En op welke manier vormt deze godheid een aanvulling op de al bestaande oud-Egyptische godenwereld?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

De Egyptische goden en godinnen werden in tempels vereerd. Diep in de tempels werd in een donker heiligdom het beeld bewaard van de god of de godin waaraan de tempel was gewijd. De meeste oud-Egyptische tempels kenden een groot poortgebouw (een pyloon), waardoor de priesters de tempel binnengingen. Op de pyloon werden vaak afbeeldingen aangebracht van de onoverwinnelijke farao. De afbeeldingen getuigen van de moed van de heerser in het heetst van de strijd. De leerlingen verdiepen zich bij deze opdracht in de oud-Egyptische tempeldecoratie. Vervolgens voorzien ze een uitslag van een tempelpyloon van de nodige afbeeldingen en zetten de maquette van de pyloon in elkaar.

 

In veel culturen ontstonden verhalen en mythen om een goddelijk antwoord te vinden op fundamentele levensvragen en verklaringen te zoeken voor het onbekende. Ook uit het oude Egypte zijn vele mythen bekend, waarin men zich bezighield met fenomenen als het ontstaan van Egypte, de jaarlijkse overstroming van de Nijl en de werking van de cyclus van dag en nacht. De leerlingen verdiepen zich bij deze opdracht in de verschillende Egyptische mythen, waarin vele godheden acteren, en proberen vervolgens om zelf een Egyptische mythe te schrijven, die een antwoord geeft op een fundamentele levensvraag.

 

De leerlingen kunnen binnen het thema religie ook een muurkrant maken. In deze krant worden allerlei zaken vermeld die te maken hebben met het oude Egypte of bijvoorbeeld met het Egypte-project van de school. Hiervoor kunnen ze in groepjes verdeeld worden (verschillende redacties), waarbij iedere groep een onder­deel van de krant verzorgt. Het is belangrijk dat er ook foto’s (gebruik van internet, mobiele telefoon, digitale camera) in de krant komen. Voor de start van de opdracht vindt met de leerlingen een discussie plaats waarin de termen propaganda en recla­me centraal staan. Daarbij is het belangrijk dat wordt verwezen naar het Egyptische ko­ningsdogma. Wat is waar? In hoeverre kunnen we de oud-Egyptische (krijgs)verhalen, die bijvoorbeeld op de tempelmuren werden aange­bracht, geloven? Wat is de waarde van het oud-Egyptische historische bronnenmateriaal? Aan de leerlingen kan ook worden gevraagd de manier te bestuderen waarop bepaalde kranten nieuws brengen. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten (Telegraaf-NRC)? Hoe wordt met nieuws omgesprongen?