CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN     CURSUSSEN VOOR KINDEREN     LEZINGEN     RONDLEIDINGEN     REIZEN     SCHOOLPROJECTEN     PUBLICATIES     ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

 

 

School-

projecten

Startpagina

 

Home     Nieuws     E-mail   

LES 2  SCHRIJVERS AAN HET WERK

In deze les staan het hiërogliefenschrift en de oud-Egyptische schrijvers centraal. De les wil duidelijk maken dat het schrift een belangrijke rol speelde in de hoogontwikkelde Egyptische samenleving. De leerlingen leren op welke wijze het hiërogliefenschrift zich ontwikkelde en hoe Champollion er in slaagde het schrift te ontcijferen. Ter inleiding van deze les krijgen de leerlingen een boodschap in ‘geheimschrift’. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een rebus of code. Het is de bedoeling dat de kinderen de boodschap ontcijferen. Op die manier kruipen de kinderen in de huid van Champollion en wordt de belangstelling voor de les over het hiërogliefenschrift gewekt.

 

Vervolgens krijgen de leerlingen een lezing. Er wordt onder andere gesproken over de werkzaamheden van de schrijvers in het oude Egypte, de fabricage van papyrus en de ontcijfering van het hiërogliefenschrift. Natuurlijk leren de kinderen ook in welke richting het schrift geschreven moet worden. Vervolgens gaan de leerlingen, als echte schrijvers, zelf met de hiërogliefen aan de slag. Het is de bedoeling dat ze hun naam schrijven in een cartouche. Een cartouche is een ovaal teken dat de naam van de koning beschermde. Voor het schrijven van hun naam kunnen de leerlingen gebruik maken van de hiërogliefen die een-lettertekens voorstellen.

 

Als de kinderen bij het invullen van de cartouches hebben geoefend met het schrijven van hun naam, kunnen ze overgaan tot het maken van een eigen stèle. De oude Egyptenaren lieten vaak een stèle maken om als gedenkteken bij hun graf te plaatsen. De meeste stèles hebben een afgeronde bovenkant. Op de stenen staat vaak een afbeelding van de dode, terwijl hij offers van familieleden ontvangt. Ook werd meestal een korte biografie aangebracht. De leerlingen kunnen bij het invullen van de stèle opnieuw gebruik maken van het hiërogliefenalfabet en van een woordenlijstje. Als de kinderen de stèles klaar hebben, kan de les worden afgesloten met het inrichten van een kleine tentoonstelling. De stèles kunnen, eventueel uitvergroot en op stevig karton geplakt, rechtop worden neergezet, zoals in een echt Egyptisch grafveld. Weten de bezoekers welke steen van welk kind is?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.