CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN     CURSUSSEN VOOR KINDEREN     LEZINGEN     RONDLEIDINGEN     REIZEN     SCHOOLPROJECTEN     PUBLICATIES     ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

 

 

Lezingen

Startpagina

 

Home     Nieuws     E-mail   

EEN REIS DOOR DE WESTELIJKE WOESTIJN VAN EGYPTE

Tijdens deze lezing maakt u een virtuele reis door de westelijke woestijn van Egypte. Al snel laten we de druk bevolkte steden van Cairo en Alexandrië achter ons en trekken we per jeep de weidse woestijn in. Daar kunt u genieten van de bijna onaardse schoonheid van het woestijnlandschap met zijn uitgestrekte zandduinen, ongeëvenaarde stilte, surrealistisch aandoende rotsformaties, vele warmwaterbronnen, grootse zoutmeren en steeds wisselende kleurschakeringen.

 

Maar natuurlijk is er tijdens deze lezing ook aandacht voor de culturele rijkdom van de westelijke woestijn. De tocht voert namelijk langs vijf schitterende oases: Siwa, Bahariya, Farafra, Dachla en Charga. De oases, die als groene lustoorden een scherp contrast vormen met het omringende woestijnlandschap, kennen een opmerkelijk lange geschiedenis en vormden lange tijd bloeiende handelsplaatsen langs de routes naar Libië.

 

In Siwa, die vanwege haar betrekkelijke ontoegankelijkheid vlakbij de Libische grens een geheel eigen cultuur ontwikkelde, bezoeken we onder andere de oude vesting Shali, de Berg der Doden, het Bad van Cleopatra en natuurlijk de legendarische Orakeltempel, waar Alexander de Grote in de 4e eeuw voor Christus het orakel van Zeus-Amon raadpleegde. Na een enerverende rit, waarbij we met onze jeeps opnieuw de woestijn doorkruisen, bezoeken we de Bahariya-oase, een oase die vooral bekendheid kreeg door de archeologische vondst van de Vallei van de Gouden Mummies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Vervolgens kunt u opnieuw de veelvormigheid van de westelijke woestijn bewonderen als we via de zogenaamde Zwarte Woestijn, met zijn vulkanische afzettingen, naar de Witte Woestijn rijden, met zijn oogverblindende witte vlakten en grillig gevormde rotsen. In Farafra, de meest dunbevolkte van de oases in de westelijke woestijn, bekijken we de stad en doen we onder andere het museum van de lokale kunstenaar Badr aan.

 

Daarna vervolgen we onze reis naar de Dachla-oase, die door haar weelderige groen en honderden bronnen misschien wel de meest aantrekkelijke oase van de westelijke woestijn is. Hier bezichtigen we de door keizer Nero gebouwde Deir al-Haggar tempel uit de 1e eeuw voor Christus, een aantal graven uit de faraonische tijd, de beroemde archeologische site van Kellis en de Middeleeuws aandoende stad al-Qasr.

 

 

Charga, ons volgende reisdoel, was vroeger een belangrijke halte op de Weg der Veertig dagen, de beruchte slavenhandelsroute tussen Soedan en Egypte. Nu staat de grootste oase van de westelijke woestijn vooral bekend om haar fascinerende archeologische overblijfselen, zoals de Tempel van Hibis, die in de 6e eeuw door keizer Darius I werd gebouwd, de graven van al-Bagawat, waarin prachtige fresco’s met Bijbelse voorstellingen te zien zijn en de indrukwekkende resten van de forten van Qasr al-Ghueita, az-Zayyan en al-Dush.