CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN     CURSUSSEN VOOR KINDEREN     LEZINGEN     RONDLEIDINGEN     REIZEN     SCHOOLPROJECTEN     PUBLICATIES     ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

 

 

Cursussen voor kinderen

Startpagina

 

Home     Nieuws     E-mail   

LES 1  OPGRAVINGEN IN EGYPTE

  

Deze les gaat over de opgravingswerkzaamheden in de plaatsen Berenike, Sikait, Memphis en Sakkara. De kinderen maken kennis met deze archeologische vindplaatsen en buigen zich over de wetenschappelijke vraagstellingen waarmee de archeologen op deze plaatsen aan het werk gingen.

 

Berenike ligt in de oostelijke woestijn van Egypte, aan de kust van de Rode Zee. Het was een Grieks-Romeinse handelshaven die gesticht werd in 275 voor Christus door Ptolemaeus II. Bij de opgravingswerkzaamheden van een internationaal team van archeologen kwamen hier veel interessante vondsten uit de grond, zoals de resten van verschillende gebouwen, een aantal  inscriptieblokken, fragmenten van bronzen beelden en bijvoorbeeld een paar amforen, waaronder een complete vaas met peperkorrels. De vondsten tonen aan dat Berenike een lange en interessante bestaansgeschiedenis heeft gekend en dat de havenstad al in de derde eeuw voor het begin van onze jaartelling een belangrijke rol speelde in de handel tussen het Middellandse Zeegebied en de landen rond de Indische Oceaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Memphis ligt circa vierentwintig kilometer ten zuiden van het huidige Cairo, vlakbij het moderne dorp Mit Rahina. Volgens de overlevering werd Memphis rond 3100 voor Christus gesticht als de bestuurlijke hoofdstad van Egypte. Bovendien was Memphis lange tijd belangrijk als residentiestad. Veel koningen hadden er in de loop van de Egyptische geschiedenis een paleis. Ten zuidoosten van de museumtuin in Memphis ligt de archeologische vindplaats van Kom Helul. Het gaat hier om een gebied waar door archeologen een metersdiepe oven ontdekt werd, die gebruikt werd voor het bakken van faience (kwarts met een blauw-groene laag glazuur). Dit materiaal was in de oudheid zeer geliefd om bijvoorbeeld sieraden, beeldjes, kommen en schalen van te vervaardigen.

 

Sakkara ligt ongeveer dertig kilometer ten zuiden van het huidige Cairo, vlak bij Memphis. Hier werden in de oudheid in de rotswanden enorme gangenstelsels aangelegd voor dierbegravingen. Zo werden er catacomben aangetroffen voor de begraving van ibissen, heilige apen, stieren, katten en valken. Bovendien werden er in Sakkara naar schatting 8 tot 10 miljoen hondenmummies begraven. Deze hondenbegraafplaats ligt ten noordoosten van de trappiramide van koning Djoser en dateert grotendeels uit de Late periode (525-332 voor Christus) en uit de Ptolemaeïsche tijd (332-30 voor Christus). Een internationaal team van archeologen bracht het hele complex in kaart en deed vervolgens onderzoek naar de resten van de hondenmummies uit de catacombe.

 

In de  verwerkingsopdrachten bij deze les kunnen de kinderen een geografische kaart maken, waarop de verschillende archeologische vindplaatsen die in de cursus aan bod komen,  worden aangeduid. Uiteraard kunnen de kinderen in verschillende kaders nadere informatie geven over de verschillende sites. Ook wordt er een tijdbalk gemaakt, waarop duidelijk wordt aangegeven uit welke tijd de verschillende archeologische vindplaatsen dateren.

 

Een andere opdracht bestaat uit het ontwerpen van een kaft voor een opgravingsverslag. Van iedere opgraving wordt namelijk een verslag gepubliceerd van alle uitgevoerde werkzaamheden. Het is de bedoeling dat de kinderen nadenken  over wat er op de kaft moet komen: Welke vondsten zijn belangrijk? Welke afbeeldingen geven een goed beeld van de werkzaamheden op de site? Wat wordt de titel van het rapport?

Sikait ligt in het gebergte van de Egyptische oostelijke woestijn. Hier vond in de Romeinse tijd op grote schaal mijnbouw plaats; de bergwanden in Wadi Sikait leverden namelijk smaragd, een edelsteen die in de klassieke wereld zeer populair was. Om winning mogelijk te maken, groef men in de rotswanden van Sikait diepe mijngangen. Bovendien verrees er, bij de toegang tot de wadi, een stad, waarvan de huizen tegen de berghellingen werden gebouwd en de tempels in de rotsen werden uitgehouwen. Bij de opgravings-werkzaamheden in Sikait werden veel interessante vondsten gedaan. Tot de vondsten behoorden onder andere fraai glaswerk, duizenden kralen en prachtige bronzen sieraden.