CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN     CURSUSSEN VOOR KINDEREN     LEZINGEN     RONDLEIDINGEN     REIZEN     SCHOOLPROJECTEN     PUBLICATIES     ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

 

Home     Nieuws     E-mail   

 

Cursussen voor volwassenen

 

Startpagina

DE VROUW IN HET OUDE EGYPTE

 

.

In deze cursus staat de vrouw in het oude Egypte centraal. In de lessen komen verschillende beroemde vrouwen aan bod, zoals Hatsjepsoet, Teje, Nefertete, Nefertari en Cleopatra: grote koninklijke echtgenotes die in staat bleken hun stempel te drukken op de Egyptische geschiedenis.

 

Zo regeerde Hatsjepsoet als vrouw van 1473 tot 1458 voor Christus over Egypte en wist zij een grote handelsexpeditie naar het Afrikaanse land van Poent te organiseren. Bovendien liet de koningin verschillende metershoge obelisken in de tempel van Karnak plaatsen en verrees er op haar bevel een schitterende dodentempel bij Deir el-Bahari. Maar ook Teje, de hoofdvrouw van Amenhotep III (1391-1353 voor Christus), had enorme macht. De status van de koningin lijkt tijdens de regeringsperiode van haar man onaantastbaar te zijn geweest en haar naam werd consequent opgenomen in de volledige titulatuur van de farao.

 

 

 

 

 

 

Nefertete kreeg bekendheid door de rol die zij speelde tijdens de zogenaamde Amarna-periode, waarin haar man, Achnaton (1353-1335 voor Christus), diverse religieuze en culturele veranderingen in Egypte doorvoerde. Het lijkt erop dat de koningin tijdens haar leven aan het hof een intrigerende statusontwikkeling doormaakte, die uiteindelijk leidde tot co-regent en opvolger van haar man. Nefertari maakte ook naam in het oude Egypte. ‘De mooiste van alle vrouwen’ bevond zich altijd in het gevolg van haar man, Ramses II (1290-1224 voor Christus), en lijkt een actieve rol in het bestuur van het land gespeeld te hebben.

 

Cleopatra, tot slot, kwam in 51 voor Christus, op 18-jarige leeftijd, op de troon. Ze was het laatste lid van de Ptolemaeïsche dynastie en deelde haar leven met twee bekende Romeinen, Julius Caesar en zijn opvolger Marcus Antonius, in de hoop Egypte als zelfstandige staat te kunnen behouden. Het plan mislukte echter en na de zelfmoord van Antonius, stierf ook Cleopatra. De vraag is echter nog steeds of de koningin de hand aan zichzelf sloeg door de beet van een slang of dat iemand anders haar vermoordde…  

 

Tijdens de acht lessen van de cursus is er echter niet alleen aandacht voor beroemde vrouwen. Zo wordt er ook gekeken naar de positie van de vrouw in het dagelijkse leven van het oude Egypte. Vrouwen in het rijk van de farao’s oefenden vaak, naast hun taak als moeder en echtgenote, beroepen uit als vroedvrouw, dienstmeisje, zangeres en priesteres of dreven handel op de markt. De vrouwen in de Egyptische samenleving waren, in tegenstelling tot veel vrouwen uit andere culturen, niet ondergeschikt aan hun echtgenoot of vader. Ze waren volkomen gelijkberechtigd, waardoor zij een unieke rol vervulden in de Egyptische oudheid.