CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN     CURSUSSEN VOOR KINDEREN     LEZINGEN     REIZEN     SCHOOLPROJECTEN     RONDLEIDINGEN      PUBLICATIES     ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

Per-Anch

Door

drs. Hendrikje Nouwens

Per-Anch

  Door

  drs. Hendrikje Nouwens



HET OUDE EGYPTE

 

"Egypte is voor alles, de bakermat van het monumentale. Het land aan de Nijl bezit een reeks beeldhouwwerken, tempels, piramiden en rotsgraven van zulk een afmeting dat de rest van de cultuurwerken -naar omvang daarbij vergeleken- gevoeglijk opgeborgen kan worden in een kinderbouwdoos"

 

Zo schreef Bertus Aafjes in een van zijn reisverhalen (Morgen bloeien de abrikozen en andere verhalen uit Egypte, Meulenhoff, Amsterdam, 1988).

De oud-Egyptische beschaving, die meer dan drie millennia langs de Nijl heeft gebloeid, heeft sinds haar herontdekking in de negentiende eeuw velen in verwondering gebracht. Behalve monumentale bouwwerken als de piramides van Gizeh of de tempelcomplexen van Karnak lieten de oude Egyptenaren het nageslacht prachtig beschilderde mummiekisten en indrukwekkende religieuze teksten op papyrus na.

 

Ook de tijdloze schoonheid van beeldhouwwerken van farao's als Chefren en Ramses II en de schitterende kunstvoorwerpen uit het graf van Toetanchamon hebben ervoor gezorgd dat de oud-Egyptische beschaving tot op de dag van vandaag voortleeft.

 

PER-ANCH

 

Per-Anch, het Levenshuis, verzorgt ieder jaar een groot aantal egyptologische activiteiten voor volwassenen en kinderen, zoals cursussen, lezingen, schoolprojecten, reizen en rondleidingen in musea met een Egyptische collectie.

 

In het oude Egypte was het per-anch een instituut dat verbonden was aan een tempel. In het levenshuis leerden priesters heilige teksten lezen en kopiëren. Bovendien werden ze er onderwezen in verschillende wetenschappen, zoals theologie, geografie, astronomie, geometrie en geneeskunde. De levenshuizen, die op verschillende plaatsen in Egypte gevestigd waren, kunnen dan ook als de wieg van de wetenschap worden beschouwd en vormden belangrijke instituten voor kennisoverdracht.

 

De cursussen, lezingen, schoolprojecten, reizen en rondleidingen van Per-Anch worden verzorgd door drs. Hendrikje Nouwens (1968). Hendrikje Nouwens studeerde af in de egyptologie (1994) en archeologie (1995) aan de Rijksuniversiteit te Leiden en voltooide in 2000 ook een eerstegraads opleiding orthopedagogiek in Tilburg, met als specialisatie de begeleiding van hoogbegaafde kinderen. In 1999 begon Hendrikje het instituut Per-Anch dat in de loop der jaren uitgroeide tot een uniek bedrijf.

 

 

 

 

Hendrikje werkte als registrator en co-director mee aan verschillende internationale opgravingsprojecten in Egypte. Zo was ze van 1997 tot 2001 betrokken bij de opgravingswerkzaamheden in Berenike, aan de kust van de Rode Zee, waar door een internationaal team van archeologen een Grieks-Romeinse handelshaven werd opgegraven. Van 2000 tot 2008 werkte Hendrikje Nouwens bij het Memphis-project van de Egypt Exploration Society: een technologische opgraving, waarbij het productieproces van oud-Egyptisch glas en faience werd onderzocht. In 2002-2003 was ze co-director van de Nederlands-Amerikaanse opgraving in Sikait, in de oostelijke woestijn van Egypte. Hier werden de gebouwen van een voormalige mijnnederzetting blootgelegd. In 2003 was Hendrikje met een Engels team van archeologen werkzaam in Amarna, in Midden-Egypte, waar de graafwerkzaamheden veel nieuwe voorwerpen van faience opleverden. Vanaf 2009 werkte ze mee aan een ander Engels opgravingsproject, in Sakkara. Hier werd een ondergrondse begraafplaats onderzocht waar de Egyptenaren tussen de 8 en 10 miljoen hondenmummies begroeven.

 

 

Daarnaast leverde Hendrikje Nouwens op het educatieve vlak een bijdrage aan verschillende tentoonstellingen, zoals de tentoonstelling over de kleding van farao Toetanchamon (Leiden, 2000) en een tentoonstelling in het Wereldmuseum te Rotterdam over de Ababda-nomaden in het zuiden van Egypte (2002-2003). Bovendien werkte ze mee aan de vertaling van de reeks internationale bestsellers van de Franse auteur Christian Jacq (Ramses II, De Lichtsteen, De Rechter van Egypte en De Zwarte Farao). Verder schreef ze een kinderboek over Toetanchamon, dat in 2000 in Nederland uitkwam en in 2007 in een Engelse vertaling werd uitgegeven bij de British Museum Press in Londen (Tutankhamun, the Ultimate Activity Book). In 2008 kwam bij de American University Press in Cairo een volgend boek uit, The Red Land, over de oostelijke woestijn, dat ze samen met Steven Sidebotham schreef en waarvoor Martin Hense de illustraties verzorgde.

 

Alle afbeeldingen en foto’s copyright © Hendrikje Nouwens/Martin Hense